HRVATSKO KEMIJSKO DRUŠTVO

Tradicija u promicanju kemije u Hrvatskoj od 1926.

Mendeljejevljeva olimpijada 2023

30. travnja do 7. svibnja 2023. godine, Astana, Kazahstan

57. Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada (57th International Mendeleev Chemistry Olympiad, IMChO) održana je u glavnom gradu Kazahstana Astani od 30. travnja do 7. svibnja 2023. godine. Hrvatsku je na ovom međunarodnom natjecanju predstavljalo četvero srednjoškolaca. Maturant Viktor Delač nagrađen je brončanom medaljom, dok su maturanti Tom Kovačić i Lovro Mirković te učenik drugog razreda Filip Čutura uspješno sudjelovali na ovom prestižnom natjecanju i dobili priznanja. Više o pripremama, odabiru i sudjelovanju hrvatske ekipe na Mendeljejevljevoj olimpijadi možete pročitati u nastavku.

Teorijske pripreme

Učenici su imali teorijske pripreme za IMChO u sklopu već dobro uhodanih priprema za Međunarodnu kemijsku olimpijadu (International Chemistry Olympiad, IChO). Na teorijske pripreme za IMChO i IChO pozvani su učenici srednjih škola temeljem rezultata postignutih na državnom natjecanju iz kemije u protekloj školskoj godini i prema preporuci njihovih srednjoškolskih učitelja. Teorijske pripreme učenika održane su u nekoliko ciklusa. Prvi dio priprema u kojem je sudjelovalo čak 53 učenika održao se u prosincu 2022. godine u online-formatu. Drugi dijelovi priprema održani su u veljači i ožujku 2023. godine uživo na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu teorijskih priprema učenici su imali priliku prisustvovati predavanjima brojnih nastavnika i studenata zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakultet i Fakulteta strojarstva i brodogradnje te znanstvenika Instituta Ruđer Bošković. Navedenu grupu predavača predvodili su dr. sc. Branka Zorc, profesorica emerita s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te prof. dr. sc. Branimir Bertoša, dr. sc. Darko Vušak i Tin Klačić, mag. chem. s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Izlučni test

Nakon teorijskih priprema 16 najhrabrijih srednjoškolaca iz cijele Hrvatske pristupilo je izlučnom testu. Ovim testom izabrani su učenici koji su predstavljali Hrvatsku na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi i 55. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi. Izlučni test proveden je u nedjelju 9. travnja 2023. godine na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Slika 1. Učenici za vrijeme pisanja izlučnog testa.

Učenicima nije bilo nimalo lako, jer je izlučni test trajao pet sati i imao je šest zadataka fakultetske razine kojima su se pokrila sva područja kemije. O težini izlučnog testa govori i sama riješenost testa pri čemu je prvoplasirani ostvario 56,1 bodova od maksimalno mogućih 100 bodova.

Slika 2. Rezultati izlučnog testa kojim su odabrani predstavnici za olimpijade iz kemije.

Prema ostvarenim rezultatima na izlučnom testu za 57. IMChO kvalificirali su se:

  1. Tom Kovačić (4. razred, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb)
  2. Viktor Delač (4. razred, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb)
  3. Lovro Mirković (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
  4. Filip Čutura (2. razred, XV. gimnazija, Zagreb)

Svi naši reprezentativci dolaze iz zagrebačkih škola. Tom i Viktor učenici su istog razreda u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, dok su Lovro i Filip učenici XV. gimnazije (MIOC). Među navedenima jedino je Lovro prije 57. Mendeljejevljeve olimpijade imao iskustva sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima, no svi ostali učenici dobro su poznati po svojim uspjesima na državnim natjecanjima iz raznih predmeta.

Eksperimentalne pripreme

Eksperimentalne pripreme učenika izabranih za 57. IMChO i 55. IChO održane su u travnju 2023. godine na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Slika 3. Učenici (s lijeva na desno: Filip Čutura, Lovro Mirković, Kim Radešić, Ema Novak, Viktor Delač i Tom Kovačić) i voditelji ekperimentalnih priprema (s lijeva na desno: izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, Marijana Pocrnić, mag. chem., dr. sc. Darko Vušak, izv. prof. dr. sc. Vesna Petrović Peroković i Tin Klačić, mag. chem.).

U sklopu eksperimentalnih priprema učenici su izveli laboratorijske vježbe kojima su se upoznali s osnovnim kemijskim tehnikama poput titracije, ekstrakcije, vakuumske filtracije, prekristalizacije i tankoslojne kromatografije. Na taj način hrvatski predstavnici stekli su temeljne vještine potrebne za uspješno svladavanje eksperimentalnih testova na olimpijadama.

Slika 4. Tom i Viktor izvode titraciju i ekstrakciju.

Olimpijada

Dobro pripremljeni i zbog putovanja uzbuđeni, učenici su se u subotu 29. travnja uputili u Astanu iz zagrebačke zračne luke uz pratnju njihovog mentora Tina Klačića, mag. chem. Na njihov daleki put ispratili su ih članovi obitelji i dio predavača koji su ih pripremali za ovu olimpijadu.

Slika 5. Filip, Tom, Lovro i Viktor u zagrebačkoj zračnoj luci uoči putovanja u Kazahstan na 57. Međunarodnu Mendeljejevljevu kemijsku olimpijadu.

Već se pri samom dolasku u Astanu mogla primijetiti razlika u klimi između srednjoazijskog i europskog podneblja. Dok je po odlasku u Zagrebu bilo proljetnih petnaestak Celsiusovih stupnjeva, u Astani je temperatura po dolasku bila bliska nuli. Ovakvi klimatski uvjeti odrazili su se i na vegetaciji pa se zelena boja lišća u Astani mogla primijetiti samo na zimzelenom bilju. Osmodnevni program Mendeljejevljeve olimpijade bio je bogat. Činio ga je službeni dio vezan uz samo natjecanje i neslužbeni dio vezan uz razgledavanje kazahstanskih znamenitosti te druženje učenika s vršnjacima iz drugih država. Tako su učenici imali priliku posjetiti neke od brojnih turističkih atrakcija Astane poput futurističkog muzeja Nur Alem, tornja Baiterek i oceanarija Ailand.

Slika 6. Hrvatski predstavnici ispred muzeja Nur Alem u kojem je održana međunarodna izložba EXPO 2017.

Posebno je zanimljiv bio posjet odmaralištu BalQaragai udaljenom dvadesetak kilometara od Astane. Na ovom mjestu hrvatski predstavnici su imali priliku družiti se s drugim učenicima kroz razne sportske igre poput pikada, nogometa, bejzbola, križić-kružića itd. Također, grupe koje su činili predstavnici različitih država natjecale su se tko će izraditi ljepši šator (tzv. wigwam). Na kraju je pobjednik bilo prijateljstvo.

Slika 7. Hrvatska reprezentacija pored jednog od šatora koji su izgradili sudionici olimpijade.

Službeni dio olimpijade održao se na Nazarbayev University, sveučilištu nazvanom po prvom kazahstanskom predsjedniku Nursultanu Nazarbayevu. U predavaonicama ovog sveučilišta učenici su pisali dva izrazito teška teorijska testa, dok ih je u moderno opremljenim laboratorijima čekao jedan zahtjevan eksperimentalni test. Sva tri testa pisali su na engleskom jeziku, a za rješavanje svakog ispita na raspolaganju su imali 5 sati. U petak 5. svibnja su bili uvidi i žalbe na teorijske dijelove ispita, dok su konačni rezultati objavljeni na završnoj ceremoniji koja se održala dan kasnije. Najveći uspjeh od naših učenika ostvario je Viktor Delač osvajanjem brončane medalje, dok su Tom (kojem je nedostajao samo bod za osvajanje medalje), Lovro i Filip uspješno sudjelovali i primili priznanja. Treba istaknuti da je na Mendeljejevljevoj olimpijadi sudjelovalo 113 učenika iz 21 države svijeta, tako da su svi naši učenici pokazali veliko znanje i to posebno u eksperimentalnom dijelu ispita u kojem smo svrstani među boljim nacijama. Već je i samo sudjelovanje na olimpijadi velika nagrada našim učenicima za sav trud koji su uložili stoga im čestitamo.

Slika 8. Hrvatski predstavnici i njihovi mentor nakon ceremonije zatvaranja.

Izbor, pripreme i samo sudjelovanje učenika na Mendeljejevljevoj olimpijadi organiziralo je Hrvatsko kemijsko društvo uz potporu Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovanje Hrvatske na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja te su nesebično potpomogli donatori i sponzori Adde studio, AnAs, Brač fini sapuni, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Hrvatska turistička zajednica, Jadran Galenski Laboratorij, Ljekarna Čunović Marija, Ljekarna Frebel, Ljekarna Grahovac Irena, Ljekarna Ingrid Tomljanović, Ljekarna Škunca, Ljekarna Baturina, Ljekarne Iličić, Ljekarne Matej, Ljekarne Šćuric, Ljekarne Štrkalj, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Turistička zajednica grada Zagreba, URIHO te Zagrebački maslinarski institut. Hvala im na tome!

Tin Klačić,
Mentor hrvatske reprezentacije na 57. IMChO-u


Periodni sustav

Kalendar događanja

Solutions in Chemistry

ICESAA3

CEUM 2024

2. Simpozij analitičke atomske spektrometrije

2nd Workshop on Mass Spectrometry in Life Sciences

ISXB6

MCC35

SiSK

AdriaticNMR2023

28HSKIKI

MMCE2022

CompChemDay2022

E-škola kemije

IUPAC

EuChemS - European Chemical Society

Hrvatsko prirodoslovno društvo

Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa

Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Kemijski odsjek, PMF, Zagreb

Chemistry in Europe

American Chemical Society

Royal Society of Chemistry

European Federation for Medicinal Chemistry and Chemical Biology

Mendeljejevljeva olimpijada 2023

30. travnja do 7. svibnja 2023. godine, Astana, Kazahstan

57. Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada (57th International Mendeleev Chemistry Olympiad, IMChO) održana je u glavnom gradu Kazahstana Astani od 30. travnja do 7. svibnja 2023. godine. Hrvatsku je na ovom međunarodnom natjecanju predstavljalo četvero srednjoškolaca. Maturant Viktor Delač nagrađen je brončanom medaljom, dok su maturanti Tom Kovačić i Lovro Mirković te učenik drugog razreda Filip Čutura uspješno sudjelovali na ovom prestižnom natjecanju i dobili priznanja. Više o pripremama, odabiru i sudjelovanju hrvatske ekipe na Mendeljejevljevoj olimpijadi možete pročitati u nastavku.

Teorijske pripreme

Učenici su imali teorijske pripreme za IMChO u sklopu već dobro uhodanih priprema za Međunarodnu kemijsku olimpijadu (International Chemistry Olympiad, IChO). Na teorijske pripreme za IMChO i IChO pozvani su učenici srednjih škola temeljem rezultata postignutih na državnom natjecanju iz kemije u protekloj školskoj godini i prema preporuci njihovih srednjoškolskih učitelja. Teorijske pripreme učenika održane su u nekoliko ciklusa. Prvi dio priprema u kojem je sudjelovalo čak 53 učenika održao se u prosincu 2022. godine u online-formatu. Drugi dijelovi priprema održani su u veljači i ožujku 2023. godine uživo na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu teorijskih priprema učenici su imali priliku prisustvovati predavanjima brojnih nastavnika i studenata zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakultet i Fakulteta strojarstva i brodogradnje te znanstvenika Instituta Ruđer Bošković. Navedenu grupu predavača predvodili su dr. sc. Branka Zorc, profesorica emerita s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te prof. dr. sc. Branimir Bertoša, dr. sc. Darko Vušak i Tin Klačić, mag. chem. s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Izlučni test

Nakon teorijskih priprema 16 najhrabrijih srednjoškolaca iz cijele Hrvatske pristupilo je izlučnom testu. Ovim testom izabrani su učenici koji su predstavljali Hrvatsku na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi i 55. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi. Izlučni test proveden je u nedjelju 9. travnja 2023. godine na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Slika 1. Učenici za vrijeme pisanja izlučnog testa.

Učenicima nije bilo nimalo lako, jer je izlučni test trajao pet sati i imao je šest zadataka fakultetske razine kojima su se pokrila sva područja kemije. O težini izlučnog testa govori i sama riješenost testa pri čemu je prvoplasirani ostvario 56,1 bodova od maksimalno mogućih 100 bodova.

Slika 2. Rezultati izlučnog testa kojim su odabrani predstavnici za olimpijade iz kemije.

Prema ostvarenim rezultatima na izlučnom testu za 57. IMChO kvalificirali su se:

  1. Tom Kovačić (4. razred, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb)
  2. Viktor Delač (4. razred, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb)
  3. Lovro Mirković (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
  4. Filip Čutura (2. razred, XV. gimnazija, Zagreb)

Svi naši reprezentativci dolaze iz zagrebačkih škola. Tom i Viktor učenici su istog razreda u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, dok su Lovro i Filip učenici XV. gimnazije (MIOC). Među navedenima jedino je Lovro prije 57. Mendeljejevljeve olimpijade imao iskustva sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima, no svi ostali učenici dobro su poznati po svojim uspjesima na državnim natjecanjima iz raznih predmeta.

Eksperimentalne pripreme

Eksperimentalne pripreme učenika izabranih za 57. IMChO i 55. IChO održane su u travnju 2023. godine na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Slika 3. Učenici (s lijeva na desno: Filip Čutura, Lovro Mirković, Kim Radešić, Ema Novak, Viktor Delač i Tom Kovačić) i voditelji ekperimentalnih priprema (s lijeva na desno: izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, Marijana Pocrnić, mag. chem., dr. sc. Darko Vušak, izv. prof. dr. sc. Vesna Petrović Peroković i Tin Klačić, mag. chem.).

U sklopu eksperimentalnih priprema učenici su izveli laboratorijske vježbe kojima su se upoznali s osnovnim kemijskim tehnikama poput titracije, ekstrakcije, vakuumske filtracije, prekristalizacije i tankoslojne kromatografije. Na taj način hrvatski predstavnici stekli su temeljne vještine potrebne za uspješno svladavanje eksperimentalnih testova na olimpijadama.

Slika 4. Tom i Viktor izvode titraciju i ekstrakciju.

Olimpijada

Dobro pripremljeni i zbog putovanja uzbuđeni, učenici su se u subotu 29. travnja uputili u Astanu iz zagrebačke zračne luke uz pratnju njihovog mentora Tina Klačića, mag. chem. Na njihov daleki put ispratili su ih članovi obitelji i dio predavača koji su ih pripremali za ovu olimpijadu.

Slika 5. Filip, Tom, Lovro i Viktor u zagrebačkoj zračnoj luci uoči putovanja u Kazahstan na 57. Međunarodnu Mendeljejevljevu kemijsku olimpijadu.

Već se pri samom dolasku u Astanu mogla primijetiti razlika u klimi između srednjoazijskog i europskog podneblja. Dok je po odlasku u Zagrebu bilo proljetnih petnaestak Celsiusovih stupnjeva, u Astani je temperatura po dolasku bila bliska nuli. Ovakvi klimatski uvjeti odrazili su se i na vegetaciji pa se zelena boja lišća u Astani mogla primijetiti samo na zimzelenom bilju. Osmodnevni program Mendeljejevljeve olimpijade bio je bogat. Činio ga je službeni dio vezan uz samo natjecanje i neslužbeni dio vezan uz razgledavanje kazahstanskih znamenitosti te druženje učenika s vršnjacima iz drugih država. Tako su učenici imali priliku posjetiti neke od brojnih turističkih atrakcija Astane poput futurističkog muzeja Nur Alem, tornja Baiterek i oceanarija Ailand.

Slika 6. Hrvatski predstavnici ispred muzeja Nur Alem u kojem je održana međunarodna izložba EXPO 2017.

Posebno je zanimljiv bio posjet odmaralištu BalQaragai udaljenom dvadesetak kilometara od Astane. Na ovom mjestu hrvatski predstavnici su imali priliku družiti se s drugim učenicima kroz razne sportske igre poput pikada, nogometa, bejzbola, križić-kružića itd. Također, grupe koje su činili predstavnici različitih država natjecale su se tko će izraditi ljepši šator (tzv. wigwam). Na kraju je pobjednik bilo prijateljstvo.

Slika 7. Hrvatska reprezentacija pored jednog od šatora koji su izgradili sudionici olimpijade.

Službeni dio olimpijade održao se na Nazarbayev University, sveučilištu nazvanom po prvom kazahstanskom predsjedniku Nursultanu Nazarbayevu. U predavaonicama ovog sveučilišta učenici su pisali dva izrazito teška teorijska testa, dok ih je u moderno opremljenim laboratorijima čekao jedan zahtjevan eksperimentalni test. Sva tri testa pisali su na engleskom jeziku, a za rješavanje svakog ispita na raspolaganju su imali 5 sati. U petak 5. svibnja su bili uvidi i žalbe na teorijske dijelove ispita, dok su konačni rezultati objavljeni na završnoj ceremoniji koja se održala dan kasnije. Najveći uspjeh od naših učenika ostvario je Viktor Delač osvajanjem brončane medalje, dok su Tom (kojem je nedostajao samo bod za osvajanje medalje), Lovro i Filip uspješno sudjelovali i primili priznanja. Treba istaknuti da je na Mendeljejevljevoj olimpijadi sudjelovalo 113 učenika iz 21 države svijeta, tako da su svi naši učenici pokazali veliko znanje i to posebno u eksperimentalnom dijelu ispita u kojem smo svrstani među boljim nacijama. Već je i samo sudjelovanje na olimpijadi velika nagrada našim učenicima za sav trud koji su uložili stoga im čestitamo.

Slika 8. Hrvatski predstavnici i njihovi mentor nakon ceremonije zatvaranja.

Izbor, pripreme i samo sudjelovanje učenika na Mendeljejevljevoj olimpijadi organiziralo je Hrvatsko kemijsko društvo uz potporu Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovanje Hrvatske na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja te su nesebično potpomogli donatori i sponzori Adde studio, AnAs, Brač fini sapuni, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Hrvatska turistička zajednica, Jadran Galenski Laboratorij, Ljekarna Čunović Marija, Ljekarna Frebel, Ljekarna Grahovac Irena, Ljekarna Ingrid Tomljanović, Ljekarna Škunca, Ljekarna Baturina, Ljekarne Iličić, Ljekarne Matej, Ljekarne Šćuric, Ljekarne Štrkalj, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Turistička zajednica grada Zagreba, URIHO te Zagrebački maslinarski institut. Hvala im na tome!

Tin Klačić,
Mentor hrvatske reprezentacije na 57. IMChO-u