HRVATSKO KEMIJSKO DRUŠTVO

Tradicija u promicanju kemije u Hrvatskoj od 1926.

Mendeljejevljeva olimpijada 2018

Minsk, Bjelorusija

http://www.imo52.chemistry.bsu.by/

Rezultati 52. Međunarodne Mendeljejevljeve olimpijade

Prvo sudjelovanje naših učenika na upravo završenoj Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi bilo je i više nego uspješno! Hrvatsku su u Minsku predstavljali: Ilija Srpak (4. razr., Prva gimnazija, Varaždin), srebrna medalja, Matko Petrović (4. razr., XV. gimnazija, Zagreb) brončana medalja, Janko Čivić (4. razr., III. Gimnazija, Osijek) i Borna Šimić (4. razr., Gimnazija „Matija Mesić“, Slavonski Brod). Koliko god da smo zadovoljni rezultatima, lako su mogli biti još i bolji; Iliji je za dlaku izmaknulo zlato, kao i Janku bronca, dok Borna zbog nenadanih okolnosti nije mogao pisati dva od tri ispita pa njegov rezultat ne odražava njegovo znanje. Detaljne rezultate možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.imo52.chemistry.bsu.by/results.pdf. Velike čestitke učenicima na ostvarenom uspjehu!

Vijest o postignućima naših učenika su, među ostalima, prenijeli: portal Čuda prirode (http://cudaprirode.com/site/index.php/vijesti/bphr/641-hrvatski-ucenici-osvojili-su-srebro-i-broncu-na-52-medunarodnoj-mendeljejevoj-kemijskoj-olimpijadi), Connect portal (http://portal.connect.znanost.org/2018/04/hrvatski-ucenici-osvojili-su-srebro-i-broncu-na-52-medunarodnoj-mendeljejevoj-kemijskoj-olimpijadi/), portal Dnevnik.hr (https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-gimnazijalci-na-mendeljejevoj-kemijskoj-olimpijadi-u-minsku-osvojili-srebrnu-i-broncanu-medalju---515471.html), portal Srednja.hr (https://www.srednja.hr/kreativni-nered/sjecate-se-maturanta-ilije-vise-olimpijskih-medalja-janice-upravo-osvojio-jos-jednu/), XV. Gimnazija i Prva gimnazija Varaždin na svojim web-stranicama (https://www.mioc.hr/wp/?p=11536, http://www.gimnazija-varazdin.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2926&mshow=290#mod_news). Ekipa HRT-a snimila je i kratki prilog o Mendeljejevoj olimpijadi nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku koji je emitiran u emisiji Dnevnik u podne.

Predstavnici Hrvatske na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi 2018 


... o Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

Hrvatska već 18 godina sudjeluje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi (International Chemistry Olympiad, IChO) ostvarujući pritom zapažene rezultate. Prošle godine ostvarili smo jedan od najboljih rezultata do sada: naši su se učenici vratili s dvije srebrne medalje (Ilija Srpak, Borna Šimić), jednom brončanom (Luca Udovičić) i jednom pohvalnicom (Silvestar Mravlinčić), a prvi put otkako Hrvatska sudjeluje na olimpijadi osvojili smo i posebnu nagradu Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) za najbolji uspjeh u praktičnom dijelu natjecanja (Ilija Srpak).

Osim Međunarodne kemijske olimpijade, već niz godina održava se i Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada (International Mendeleev Chemistry Olympiad, IMChO) na kojoj hrvatski natjecatelji do sada nisu sudjelovali. Ovo natjecanje nastalo je još davne 1967. godine pod imenom Kemijska olimpijada cijelog Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza organizacija se nastavlja pod novim imenom - Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada. Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivšeg Sovjetskog Saveza, no s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države. S obzirom na dugogodišnju i čvrstu tradiciju poučavanja kemije i natjecanja u Rusiji ova je Olimpijada zadržala prestiž i visoki nivo. IMChO održava se jednom godišnje u jednoj od bivših republika Sovjetskog Saveza.

Pripreme

Na natjecanju sudjeluju pobjednici državnih izlučnih natjecanja. Natjecanje se sastoji od tri dijela. Prvi je test znanja: kroz 8 obaveznih zadataka ispituje se znanje iz različitih grana kemije. Drugi test sadržava zadatke iz sljedećih područja: anorganska kemija, organska kemija, analitička kemija, fizikalna kemija, znanost o životu i polimeri. Svako je područje zastupljeno s tri zadatka, od kojih se samo zadatak s najvećim ostvarenim brojem bodova uzima u obzir pri daljnjem bodovanju, čime se želi provjeriti kako se učenici snalaze u različitim granama kemije. Treći dio natjecanja je praktični i njime se testiraju sposobnosti i vještine rada u kemijskom laboratoriju. Vrlo bitna razlika između IChO-a i IMChO-a je da na Mendeljejevoj olimpijadi ne postoji skup zadataka koji se objavljuje prije samog natjecanja (tzv. Preparatory Problems) i definira vrste problema koji će se vjerojatno pojaviti na ispitu pa je samim time spektar znanja potreban za kvalitetno rješavanje zadataka mnogo širi. Također, organizacijski odbor Mendeljejeve olimpijade ima relativno ustaljen sastav, što omogućuje da sastavljeni zadatci održavaju svoju visoku kvalitetu, kao i visoku razinu znanja koju zahtijevaju.

Na inicijativu učenika Ilije Srpaka, koji je već više puta predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, stupili smo u kontakt s organizatorima Međunarodne Mendeljejeve kemijske olimpijade. Organizatori su na naš upit o sudjelovanju vrlo pozitivno odgovorili i poslali nam pismo kojim pozivaju Hrvatsku da po prvi put prisustvuje na IMChO-u. Broj učenika koji pojedina država može poslati seže sve do dvanaest, ali je vrlo olakotna okolnost da je sudjelovanje u natjecanju za jednog mentora i do četiri učenika u potpunosti besplatno i pokriva se od sredstava osiguranih od sponzora i resornog ministarstva organizatora. Upravo smo se zato i odlučili pozvati četiri učenika da predstavljaju Hrvatsku na IMChO-u.

Slika 1: Učenici za vrijeme pisanja ispita

Za izbor predstavnika Republike Hrvatske sastavljen je izlučni ispit, koji je zamišljen tako da čim bolje simulira uvjete samog natjecanja. Ispit je sastavljen na engleskome jeziku jer na IMChO, za razliku od IChO, nije predviđeno vrijeme mentorima za prijevod ispita. Poziv za izlučni ispit upućen je istim onim učenicima koji su bili pozvani na pripreme za IChO, tj. učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola koji su postigli zapažen uspjeh na državnom natjecanju iz kemije. Ispit se sastojao od 9 zadataka koji po težini i potrebnom opsegu znanja daleko nadmašuju gradivo srednje škole. Održan je 20. siječnja 2018. u zgradi Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Testiranju je pristupilo 14 učenika, predviđeno vrijeme za rješavanje ispita bilo je pet sati, a rezultati su sažeto prikazani na sljedećem grafikonu:

Za 52. Mendeljejevljevu olimpijadu u Minsku, Bjelorusija, kvalificirali su se:

  1. Ilija Srpak (4. razr., Prva gimnazija, Varaždin)
  2. Borna Šimić (4. razr., Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod)
  3. Matko Petrović (4. razr., XV. gimnazija, Zagreb)
  4. Janko Čivić (4. razr., III. Gimnazija, Osijek)

Slika 2: Matko i Janko ne kriju oduševljenje rezultatom ispita

Učenici dolaze iz četiri različita hrvatska grada, svi su maturanti i već su više godina sudjelovali na pripremama za IChO. Ilija i Borna imaju i iskustvo s IChO-a i oboje su prošle godine ostvarili impresivan rezultat osvojivši srebrne medalje. Ilija se uz to može pohvaliti i posebnom nagradom IUPAC-a za najbolji uspjeh u praktičnom dijelu natjecanja.

Na kraju, želio bih se zahvaliti prof. dr. sc. Branki Zorc, voditeljici priprema za IChO, studentima Miji Bušljeti, Silvestru Mravlinčiću i Dorijanu Sinčiću, te doc. dr. sc. Tomislavu Portadi na svesrdnoj pomoći prilikom sastavljanja i ispravljanja izlučnog ispita i prof. dr. sc. Tajani Preočanin na brojnim savjetima i velikoj pomoći oko organizacije sudjelovanja Hrvatske na Mendeljejevljevoj olimpijadi. Upravo tijekom pisanja članka razveselila nas je obavijest koja je pristigla iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odobrilo sredstva za putovanje naših učenika. Iskreno se zahvaljujem Ministarstvu na iskazanom povjerenju, a na učenicima je da si, iako su već pokazali zavidno znanje, dadnu truda jer ih čeka težak posao u Bjelorusiji.

Viktor Škorjanc
student 2. godine kemije,
Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Galerija:
(kliknite na sliku za prikaz u punoj veličini)


Periodni sustav

Kalendar događanja

Solutions in Chemistry

ICESAA3

CEUM 2024

2. Simpozij analitičke atomske spektrometrije

2nd Workshop on Mass Spectrometry in Life Sciences

ISXB6

MCC35

SiSK

AdriaticNMR2023

28HSKIKI

MMCE2022

CompChemDay2022

E-škola kemije

IUPAC

EuChemS - European Chemical Society

Hrvatsko prirodoslovno društvo

Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa

Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Kemijski odsjek, PMF, Zagreb

Chemistry in Europe

American Chemical Society

Royal Society of Chemistry

European Federation for Medicinal Chemistry and Chemical Biology

Mendeljejevljeva olimpijada 2018

Minsk, Bjelorusija

http://www.imo52.chemistry.bsu.by/

Rezultati 52. Međunarodne Mendeljejevljeve olimpijade

Prvo sudjelovanje naših učenika na upravo završenoj Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi bilo je i više nego uspješno! Hrvatsku su u Minsku predstavljali: Ilija Srpak (4. razr., Prva gimnazija, Varaždin), srebrna medalja, Matko Petrović (4. razr., XV. gimnazija, Zagreb) brončana medalja, Janko Čivić (4. razr., III. Gimnazija, Osijek) i Borna Šimić (4. razr., Gimnazija „Matija Mesić“, Slavonski Brod). Koliko god da smo zadovoljni rezultatima, lako su mogli biti još i bolji; Iliji je za dlaku izmaknulo zlato, kao i Janku bronca, dok Borna zbog nenadanih okolnosti nije mogao pisati dva od tri ispita pa njegov rezultat ne odražava njegovo znanje. Detaljne rezultate možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.imo52.chemistry.bsu.by/results.pdf. Velike čestitke učenicima na ostvarenom uspjehu!

Vijest o postignućima naših učenika su, među ostalima, prenijeli: portal Čuda prirode (http://cudaprirode.com/site/index.php/vijesti/bphr/641-hrvatski-ucenici-osvojili-su-srebro-i-broncu-na-52-medunarodnoj-mendeljejevoj-kemijskoj-olimpijadi), Connect portal (http://portal.connect.znanost.org/2018/04/hrvatski-ucenici-osvojili-su-srebro-i-broncu-na-52-medunarodnoj-mendeljejevoj-kemijskoj-olimpijadi/), portal Dnevnik.hr (https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-gimnazijalci-na-mendeljejevoj-kemijskoj-olimpijadi-u-minsku-osvojili-srebrnu-i-broncanu-medalju---515471.html), portal Srednja.hr (https://www.srednja.hr/kreativni-nered/sjecate-se-maturanta-ilije-vise-olimpijskih-medalja-janice-upravo-osvojio-jos-jednu/), XV. Gimnazija i Prva gimnazija Varaždin na svojim web-stranicama (https://www.mioc.hr/wp/?p=11536, http://www.gimnazija-varazdin.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2926&mshow=290#mod_news). Ekipa HRT-a snimila je i kratki prilog o Mendeljejevoj olimpijadi nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku koji je emitiran u emisiji Dnevnik u podne.

Predstavnici Hrvatske na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi 2018 


... o Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

Hrvatska već 18 godina sudjeluje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi (International Chemistry Olympiad, IChO) ostvarujući pritom zapažene rezultate. Prošle godine ostvarili smo jedan od najboljih rezultata do sada: naši su se učenici vratili s dvije srebrne medalje (Ilija Srpak, Borna Šimić), jednom brončanom (Luca Udovičić) i jednom pohvalnicom (Silvestar Mravlinčić), a prvi put otkako Hrvatska sudjeluje na olimpijadi osvojili smo i posebnu nagradu Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) za najbolji uspjeh u praktičnom dijelu natjecanja (Ilija Srpak).

Osim Međunarodne kemijske olimpijade, već niz godina održava se i Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada (International Mendeleev Chemistry Olympiad, IMChO) na kojoj hrvatski natjecatelji do sada nisu sudjelovali. Ovo natjecanje nastalo je još davne 1967. godine pod imenom Kemijska olimpijada cijelog Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza organizacija se nastavlja pod novim imenom - Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada. Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivšeg Sovjetskog Saveza, no s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države. S obzirom na dugogodišnju i čvrstu tradiciju poučavanja kemije i natjecanja u Rusiji ova je Olimpijada zadržala prestiž i visoki nivo. IMChO održava se jednom godišnje u jednoj od bivših republika Sovjetskog Saveza.

Pripreme

Na natjecanju sudjeluju pobjednici državnih izlučnih natjecanja. Natjecanje se sastoji od tri dijela. Prvi je test znanja: kroz 8 obaveznih zadataka ispituje se znanje iz različitih grana kemije. Drugi test sadržava zadatke iz sljedećih područja: anorganska kemija, organska kemija, analitička kemija, fizikalna kemija, znanost o životu i polimeri. Svako je područje zastupljeno s tri zadatka, od kojih se samo zadatak s najvećim ostvarenim brojem bodova uzima u obzir pri daljnjem bodovanju, čime se želi provjeriti kako se učenici snalaze u različitim granama kemije. Treći dio natjecanja je praktični i njime se testiraju sposobnosti i vještine rada u kemijskom laboratoriju. Vrlo bitna razlika između IChO-a i IMChO-a je da na Mendeljejevoj olimpijadi ne postoji skup zadataka koji se objavljuje prije samog natjecanja (tzv. Preparatory Problems) i definira vrste problema koji će se vjerojatno pojaviti na ispitu pa je samim time spektar znanja potreban za kvalitetno rješavanje zadataka mnogo širi. Također, organizacijski odbor Mendeljejeve olimpijade ima relativno ustaljen sastav, što omogućuje da sastavljeni zadatci održavaju svoju visoku kvalitetu, kao i visoku razinu znanja koju zahtijevaju.

Na inicijativu učenika Ilije Srpaka, koji je već više puta predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, stupili smo u kontakt s organizatorima Međunarodne Mendeljejeve kemijske olimpijade. Organizatori su na naš upit o sudjelovanju vrlo pozitivno odgovorili i poslali nam pismo kojim pozivaju Hrvatsku da po prvi put prisustvuje na IMChO-u. Broj učenika koji pojedina država može poslati seže sve do dvanaest, ali je vrlo olakotna okolnost da je sudjelovanje u natjecanju za jednog mentora i do četiri učenika u potpunosti besplatno i pokriva se od sredstava osiguranih od sponzora i resornog ministarstva organizatora. Upravo smo se zato i odlučili pozvati četiri učenika da predstavljaju Hrvatsku na IMChO-u.

Slika 1: Učenici za vrijeme pisanja ispita

Za izbor predstavnika Republike Hrvatske sastavljen je izlučni ispit, koji je zamišljen tako da čim bolje simulira uvjete samog natjecanja. Ispit je sastavljen na engleskome jeziku jer na IMChO, za razliku od IChO, nije predviđeno vrijeme mentorima za prijevod ispita. Poziv za izlučni ispit upućen je istim onim učenicima koji su bili pozvani na pripreme za IChO, tj. učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola koji su postigli zapažen uspjeh na državnom natjecanju iz kemije. Ispit se sastojao od 9 zadataka koji po težini i potrebnom opsegu znanja daleko nadmašuju gradivo srednje škole. Održan je 20. siječnja 2018. u zgradi Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Testiranju je pristupilo 14 učenika, predviđeno vrijeme za rješavanje ispita bilo je pet sati, a rezultati su sažeto prikazani na sljedećem grafikonu:

Za 52. Mendeljejevljevu olimpijadu u Minsku, Bjelorusija, kvalificirali su se:

  1. Ilija Srpak (4. razr., Prva gimnazija, Varaždin)
  2. Borna Šimić (4. razr., Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod)
  3. Matko Petrović (4. razr., XV. gimnazija, Zagreb)
  4. Janko Čivić (4. razr., III. Gimnazija, Osijek)

Slika 2: Matko i Janko ne kriju oduševljenje rezultatom ispita

Učenici dolaze iz četiri različita hrvatska grada, svi su maturanti i već su više godina sudjelovali na pripremama za IChO. Ilija i Borna imaju i iskustvo s IChO-a i oboje su prošle godine ostvarili impresivan rezultat osvojivši srebrne medalje. Ilija se uz to može pohvaliti i posebnom nagradom IUPAC-a za najbolji uspjeh u praktičnom dijelu natjecanja.

Na kraju, želio bih se zahvaliti prof. dr. sc. Branki Zorc, voditeljici priprema za IChO, studentima Miji Bušljeti, Silvestru Mravlinčiću i Dorijanu Sinčiću, te doc. dr. sc. Tomislavu Portadi na svesrdnoj pomoći prilikom sastavljanja i ispravljanja izlučnog ispita i prof. dr. sc. Tajani Preočanin na brojnim savjetima i velikoj pomoći oko organizacije sudjelovanja Hrvatske na Mendeljejevljevoj olimpijadi. Upravo tijekom pisanja članka razveselila nas je obavijest koja je pristigla iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odobrilo sredstva za putovanje naših učenika. Iskreno se zahvaljujem Ministarstvu na iskazanom povjerenju, a na učenicima je da si, iako su već pokazali zavidno znanje, dadnu truda jer ih čeka težak posao u Bjelorusiji.

Viktor Škorjanc
student 2. godine kemije,
Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Galerija:
(kliknite na sliku za prikaz u punoj veličini)